اتاقک آسانسور در بام باید چه موارد استانداردی داشته باشد؟
27
اتاقک آسانسور محل قرارگیری تمام اجزا موتور و قطعات اصلی آن است و بخش های دیگر وابسته این سیستم درآن قرار می گیرند که نیرو متحرک آسانسور هستند،محل ساخت اتاقک آسانسور در بام ساختمان است که باید جنبه ایمنی دراولیت مورد توجه قرار گیرد
اتاقک آسانسور
موتورخانه یا اتاقک آسانسور محل قرار گرفتن موتور و تجهیزات مرتبط با آسانسور جهت ایجاد حرکت عمودی آسانسور است که به طور معمول در ساختمانها در بالاترین نقطه یک ساختمان قرار میگیرد تا تا بتواند نیروی لازم را جهت بالا و پایین فرستادن کابین را بر عهده بگیرد و بر طبق استاندارد ملی ایران یا استاندارد اروپایی EN81 طراحی و ساخته می شوند و رعایت برخی از مهم ترین نکات ایمنی، و استانداردهای بین المللی برای نصب آسانسورضروری است.

اجزای اتاقک آسانسور در بام
اتاقک آسانسور یا موتورخانه شامل اجزای مختلفی است که همگی نقش مهمی در کارکرد و ایمنی سیستم دارند که شامل موارد زیر میشود:
موتور الکتریکی که بر اساس نوع آسانسور ممکن است به صورت گیرلس یا گیربکسی طراحی شده باشد اصلیترین قسمت موتورخانه است که وظیفه حرکت کابین آسانسور را بر عهده دارد و موتور بر روی شاسی موتور آسانسور سوار است
تابلو فرمان کلیه دستورات حرکت و توقف آسانسور را مدیریت میکند و سیگنالهای ورودی از طبقات و کابین را دریافت کرده و دستورات لازم را به موتور و سیستم ترمز ارسال میکند.
گیربکس وظیفه تقویت نیرو و انتقال آن به ریل ها و تجهیزات حرکتی دیگر آسانسور می دهد، ریلها و سیمبکسلها وظیفه هدایت و حفظ تعادل کابین آسانسور را دارند
سیستم ترمز مسئول متوقف کردن کابین در مواقع اضطراری و جلوگیری از سقوط ناگهانی آن است و حرکت آسانسور را به صورت ایمن و موثر مدیریت می کند
فلکه هرزگرد آسانسور که سیستم تعلیق آسانسور است و سیم های آسانسور بر روی این قره قره ها قرار دارند و کابین را به صورت بدون تکان بالا و پایین می برد.
استاندارد های اتاقک آسانسور در بام
در زمان ساخت اتاقک آسانسور باید تمامی قوانین و جنبه های اصلی فنی و ظاهری بر طبق استانداردها باشد که در این زمینه استانداردهای اصلی که باید بر طبق آن ها اتاقک ساخته شود به شرح زیر است:
۱. جنس ورق فولادی و کف و سقف اتاقک حداقل ۲ میلیمتر و دیواره ها ۱.۲۵ تا ۱.۵ میلیمتر باید باشد
۲. ابعاد و ساختار اتاقک ارتفاع استاندارد ۲ مترکه الزامی است و عرض پانل های دیواری ۳۰ تا ۴۰ سانتیمتر و فاصله بین کابین و دیوار چاه آسانسور حداکثر ۵ سانتیمتر و ابعاد متناسب با چاه آسانسور ساخته شود.
۳. هنگام نصب درب و اتصال قطعات، لبه پانل ها ۳.۵ تا ۴ سانتیمتر به داخل برگردانده شود و استفاده از فنر یا لاستیک بین یوک و کابین برای کاهش لرزش و ضربه الزامی است
۴. سقف اتاقک باید توانایی تحمل وزن چند نفررا داشته باشد و ظرفیت تحمل وزن اتاقک باید بیش از بار اسمی باشد و به گونه ای که در حین حرکت از مسیر منحرف نشود
۵. ظرفیت و ابعاد استاندارد که آسانسور ۵ نفره(۳۷۵ کیلوگرم) و حداکثر مساحت کف۱.۱۰ مترمربع با ابعاد ۱۰۰ × ۱۱۰ سانتیمتر و آسانسور ۸ نفره(۶۰۰ کیلوگرم) با حداکثر مساحت کف: ۱.۶ مترمربع و ابعاد ۱۱۰ × ۱۴۰ سانتیمتر ساخته شود.
۶. رعایت استانداردهای معتبر ایرانی و بین المللی در طراحی و ساخت و شرکتهای تولید کننده موظفند ابعاد و مشخصات فنی را مطابق این استانداردها تعیین کنند.

کلام آخر
اتاقک یا همان موتورخانه آسانسور بخش اصلی و مهم و از ساختمان است که وظیفه تامین نیروی محرکه آسانسور و کنترل تمام سیستم آسانسور را بر عهده دارد که همگی برای اطمینان از کارکرد ایمن و کارآمد آسانسور نقش دارند و با رعایت نکات ایمنی و استاندارد ها عمر مفید و کارایی این تجهیزات افزایش میابد و از مشکلات و خطرات احتمالی جلوگیری میکند و توجه به شرایط خاص محیطی مانند دما، رطوبت، تهویه از جمله نکاتی است که برای نگهداری اتاقک آسانسور اهمیت دارد.